Τεχνικό βήμα: Τα μυστικά του ...αυτόκαυστου

φωτο Κατσιγιαννης1_3.jpg

Η αποστείρωση αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις διαδικασίες ενός οδοντιατρείου, καθώς εξασφαλίζει την προστασία των ασθενών, ειδικά στις δύσκολες εποχές που ζούμε. Για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει αφενός να ακολουθούνται πιστά τα αντίστοιχα πρωτόκολλα και αφετέρου  να γίνεται ορθή χρήση του εξοπλισμού και ο τακτικός έλεγχος και συντήρησή του. Η χρήση αυτόκαυστου κλιβάνου στο οδοντιατρείο για την επίτευξη της αποστείρωσης είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, καθώς  σε αυτόν μπορούν να αποστειρωθούν υλικά και εργαλεία που καταστρέφονται στον ξηρό κλίβανο, οι κύκλοι αποστείρωσης έχουν μικρή χρονική διάρκεια  και είναι ιδιαίτερα οικονομικοί.

SUN 18-IIIS.jpg

Οδηγίες για τη σωστή λειτουργία του αυτόκαυστου

  • Τοποθετούμε το αυτόκαυστο σύμφωνα με τις οδηγίες  του κατασκευαστή και με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουμε πρόσβαση στην τροφοδοσία νερού και να εξασφαλίζεται ο καλός αερισμός του.

  • Στο αυτόκαυστο εκτός από εργαλεία μπορούμε να αποστειρώσουμε και διάφορα υλικά (βαμβάκι, πανιά, λάστιχα, πλαστικά), χειρολαβές, κ.α.  Ανάλογα με το είδος των υλικών που αποστειρώνουμε, αν είναι συσκευασμένα ή όχι ή αν είναι πορώδη, χρησιμοποιούμε και το ανάλογο πρόγραμμα. Φυσικά όλα τα εργαλεία και τα υλικά πρέπει να μπαίνουν καθαρά και στεγνά.

  • Ιδιαίτερη  προσοχή χρειάζεται ως προς το είδος του νερού που συνιστά ο κατασκευαστής να χρησιμοποιήσουμε. Να θυμίσουμε ότι το νερό για τα ηλεκτρικά σίδερα που πωλείται στα σουπερ-μάρκετ είναι απιονισμένο και όχι απεσταγμένο, μια και οι περισσότεροι κατασκευαστές συνιστούν απεσταγμένο νερό.

  • Ο έλεγχος της διαδικασίας της αποστείρωσης είναι απαραίτητος.  Σε πολλούς κλιβάνους υπάρχει ειδικό πρόγραμμα ελέγχου. Ακόμα και αν ο κλίβανος μας δεν διαθέτει αντίστοιχο πρόγραμμα, έτσι κι αλλιώς θα χρειαστούμε τους ειδικούς δείκτες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Επίσης μπορούμε να επιλέξουμε υλικά συσκευασίας των προς αποστείρωση εργαλείων και υλικών που διαθέτουν ανάλογο δείκτη.

  • Ορισμένοι κλίβανοι έχουν ειδικό νυχτερινό πρόγραμμα, ώστε να μπορούμε να φύγουμε από το ιατρείο προτού ολοκληρωθεί ο κύκλος αποστείρωσης. Αν ο κλίβανός μας δεν διαθέτει ανάλογο πρόγραμμα τότε θα πρέπει να γνωρίζουμε τις παραμέτρους παραμονής σε κατάσταση stand by (π.χ θερμοκρασία).

  • Σε ένδειξη σφάλματος  θα πρέπει να διαβάσουμε προσεκτικά τις οδηγίες  ώστε να προβούμε στις ανάλογες ενέργειες για να επαναφέρουμε τον κλίβανο σε λειτουργία.

DE-514.jpg

Οδηγίες για τη συντήρηση του αυτόκαυστου

  • Καθαρισμός κλιβάνου από τον οδοντίατρο: αυτός περιλαμβάνει καθαρισμό του εσωτερικού του κλιβάνου με μαλακό πανί και οινόπνευμα, καθαρισμό του λάστιχου της πόρτας και  καθαρισμό των φίλτρων, εάν υπάρχουν. Εάν ο κλίβανος έχει πρόγραμμα καθαρισμού το ενεργοποιούμε σύμφωνα με τις οδηγίες  και χρησιμοποιούμε τις ειδικές ταμπλέτες καθαρισμού που προτείνει ο κατασκευαστής, ώστε να αποφύγουμε τις βλάβες στο  κύκλωμα νερού (βαλβίδες).

  • Διάρκεια ζωής: εξαρτάται από τη χρήση, τη ποιότητα κατασκευής και από την καθημερινή συντήρηση που κάνει ο οδοντίατρος, αλλά και απ΄αυτή που γίνεται  από τον εξειδικευμένο τεχνικό (για μία μέση χρήση καλό είναι αυτή να γίνεται μία φορά το χρόνο). Στην ετήσια συντήρηση συμπεριλαμβάνεται και η αντικατάσταση των βακτηριδιακών φίλτρων.

 

Κατά την επιλογή και την αγορά του κατάλληλου μοντέλου αυτόκαυστου κλιβάνου, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις ανάγκες του ιατρείου, τον όγκο και τον τύπο των εργασιών που εκτελούνται στο ιατρείο, τον εύκολο χειρισμό και φυσικά την ποιότητα κατασκευής. Τέλος η τεχνική υποστήριξη είναι απαραίτητη, ώστε βλάβες και δυσλειτουργίες να αντιμετωπίζονται άμεσα επηρεάζοντας όσο το δυνατόν λιγότερο την ομαλή λειτουργία του οδοντιατρείου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο:

 210 7777 936, email: unimedica.hellas@gmail.com site: www.unimedica.gr